Edificis religiosos

Església de Sant Esteve

Situada a l’extrem de ponent del nucli urbà, s’hi accedeix a través de la plaça de Catalunya.

En un inici construcció d’una sola nau rectangular i un absis semicircular, més tard s’hi van afegir les capelles laterals, la sagristia i el campanar. L’edifici actual respon a l’obra del segle XVII. L’absis, però, és romànic i està realitzat en carreus i ornamentat amb un fris d’arcuacions llombardes. La coberta interior de la nau és de volta de canó. A la façana principal hi ha la porta, quadrangular amb els brancals i la llinda de pedra, coronada amb una fornícula. A sobre, hi ha una finestra que segueix la mateixa estructura de la porta. El campanar és una torre quadrangular amb finestres allargades d’arc de mig punt a cada cara, rematat per una balustrada.

Originàriament d’estil romànic malgrat que actualment només en resta l’absis (segle XI), l’església de Sant Esteve en un principi pertanyia al monestir de Sant Cugat del Vallés i, després, al monestir de Sant Salvador de Breda.

L’any 1740 va ser reformada per complet i els murs romànics van ser arrebossats. L’any 1808 va ser destruïda per l’exèrcit francès durant la invasió. No va ser fins després de la Guerra Civil, l’any 1939, que va ser reconstruïda. El cementiri, que estava just davant l’edifici, va ser traslladat pocs anys després. L’any 1978 un privat va comprar la rectoria, refent la casa i la part exterior de l’absis, deixant-lo amb la seva aparença originària.

Absis romànic

És l’únic que resta del temple romànic originari, del segle XI. Fet amb carreus col·locats en filades. Està ornamentat amb arcuacions i lesenes de tipus llombard, i un fris en dents de serra, molt desgastat. No és visible des del carrer. Només es pot observar des del pati de l’antiga rectoria, ara esdevinguda habitatge privat.


Ermita de Sant Roc

Situada dalt d’un turó just a l’entrada de Massanes.

Edifici d’una sola nau de planta rectangular, capçada al davant per un absis semicircular amb coberta en volta de canó (segle XV). La teulada és en teula àrab amb ràfec simple. A la dreta hi trobem una petita capella adossada.

Compta amb un campanar d’espadanya. La façana està realitzada en maçoneria, amb parts toscament arrebossades.

A la façana principal s’hi troba la porta, abans amb arc de mig punt i dovelles, però que va ser reconvertida en una porta amb arc pla. A la part dreta té una petita finestra en arc pla i amb una reixa. A la part superior, una obertura en forma d’ull de bou, protegida també per una reixa. La resta d’obertures són rectangulars amb ampit, llinda i brancals de pedra.

La construcció va ser autoritzada pel bisbat de Girona l’any 1569  per construir una capella dedicada a Sant Roc, Sant Jaume i Sant Sebastià, els tres sants advocats contra la pesta. La petició va ser presentada pels representants del Comú (Antoni Marquès, Antic Pasqual i Gabriel Piferrer). L’any 1600 es va obtenir el permís per beneir una campana. Des del s. XVII, a Sant Roc hi vivia de manera permanent un ermità que tenia cura de l’edifici. A mitjans del segle XVIII consta que tenia dos altars, el de Sant Roc i el de la Mare de Déu dels Dolors. 

L’ermita de Sant Roc ha estat restaurada diverses vegades al llarg de la història, primer durant la Guerra del Francès i més tard durant la Guerra Civil. En tots dos casos els massanencs van restaurar-la.

Des del 1977, cada 11 de setembre s’hi celebrava una arrossada popular.

(© Ajuntament de Massanes, 2020)

Rectoria vella

Situada a la plaça de Catalunya, compta amb una paret mitgera adossada a l’absis de l’església parroquial de Sant Esteve.

Edifici de planta irregular, format per diversos cossos que amplien l’estructura original. En una de les llindes s’hi pot intuir una data que situa la construcció de l’edifici al segle XVII. Al llarg del temps ha estat ampliada i l’any 1977 el Bisbat de Girona la va vendre, fet que la va convertir en una casa particular.

Sota la casa s’hi conserva una mina.


Església de Sant Josep Obrer

Església situada al barri de l’Empalme. El seu arquitecte va ser Josep Vallosera.

De planta rectangular amb un porxo rectangular a la façana principal. El cos principal té una coberta a doble vessant i en teula àrab i el porxo una coberta a quatre vessants. El porxo és amb arcades de mig punt, com la porta d’entrada. Aquesta està acompanyada de finestres d’estil romànic. A la part superior de l’església hi ha un ull de bou amb vitralls i un campanar d’espadanya.

La construcció d’aquesta església va ser un projecte del Sr. Vilaseca, però va morir durant la guerra sense veure-la construïda. Finalment, va ser l’any 1960 que l’església obria les portes. La família Vilaseca va encarregar-se de comprar les imatges i el veïnat tot el mobiliari.

Aquesta església va ser construïda per als habitants del poblat ferroviari. L’1 de maig, Dia Internacional del Treball, les famílies de la zona celebraven missa a la capella de Sant Josep Obrer perquè els fills rebessin la Primera Comunió. 

© Tourdera

© La informació publicada ha estat extreta de l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. Podeu consultar més informació d’altres espais de Massanes al web de Patrimoni arquitectònic.