L’Empalme

Can Privat de l’Empalme

Situat al barri de l’Empalme, al costat de la via del tren.  Va ser construït el 1880, al mateix moment que l’estació de ferrocarril.

Edifici, de planta baixa i pis, cobert en part per un terrat i en part per una teulada a doble vessant desaiguada al terrat i a la façana posterior. L’edifici compta amb decoracions amb motius florals.

Impulsat per Narcís Vilaseca, de Can Ramilans, per tal que el barri de l’Empalme comptés amb una zona d’esbarjo i de comerç. L’any 1902 va ser reformat.

La família Llach de Salt va ser l’encarregada de regentar el local fins a l’any 1924, que va passar a ser del senyor Privat, que li donà nom a l’edifici.

© Joan Dalmau Juscafresa, 2020

Cases de l’Empalme

Conjunt de cases situades al barri de l’Empalme, al costat de l’església de Sant Josep Obrer.

Les cases són de planta baixa, coronades per un frontó ondulant. A la façana principal, una porta d’entrada a la part central, i una finestra allargada a banda i banda, amb una reixa de ferro forjat. Totes les obertures són en arc pla. De sobre hi sobresurt una cornisa de color granat, les façanes són arrebossades i pintades de color groc.

Les obres de la via del ferrocarril van començar el 1859. Va ser el mes d’agost de 1860 que una locomotora va fer el primer recorregut fins a l’Empalmeta, tot i que no va ser fins un any més tard que s’inaugurava el trajecte. L’estació definitiva va ser l’Empalme, anomenada així per ser l’encreuament amb la línia marina.

El barri de l’Empalme va néixer a causa de la construcció del ferrocarril a mitjans del segle XIX, però durant la segona dècada del segle XX va experimentar una gran crescuda. És per això que aquest barri va comptar molt temps amb hostal, església, escola i, fins i tot, la seva pròpia Festa Major. La importància de l’estació va anar decreixent i el poblat ferroviari va anar perdent vilatans.

© La informació publicada ha estat extreta de l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. Podeu consultar més informació d’altres espais de Massanes al web de patrimoni arquitectònic.